Всичко започва с един въпрос и един повече от очевиден отговор. Левент Чукур, собственик на зала за бокс в Мюнхен, получава обаждане от свой приятел в понеделник. Той търси място, което да служи временно за събирателен пункт на помощите, които трябва да потеглят за пострадалите от земетресението в Турция.

"Аз казах, какъв глупав въпрос, разбира се, че ще помогнем. Не сме очаквали, че ще стане толкова голямо, това направо е лудост! Мислехме, че ще напълним два микробуса и после ще ги изпратим, но това не е спирало от 10 часа сутринта", казва Чукур пред Ройтерс.

Снимка: Ройтерс

Първата партида дарения вече е натоварена на 30-тонен камион и предстои да бъде закарана до транзитен пункт, преди да отпътува за Турция в четвъртък.

"По принцип това е боксова зала и по това време вечерта бихме провеждали тренировки за деца и професионалисти, но сега отменихме всичко това", каза Чукур.

Причината е очевидна – залата е затрупана от дарения. Мястото ще работи като сборен пункт за събиране на дарения до петък. Тогава се очаква те да бъдат натоварени на камиони и да потеглят за Турция.

Снимка: Ройтерс

"Никога не сме предполагали, че ще се стигне до това, което виждате на заден план тук, и съм изключително развълнувана, че толкова много хора допринасят", каза съпругата на Чукур - Таня Чукур.

В понеделник сутринта новината за земетресение с магнитуд 7,8 в Турция и Сирия разтърси света. Към момента загиналите са повече от 5000 и броят им продължава да расте. Студеното зимно време утежни положението на хилядите ранени и останалите без дом и възпрепятства усилията за намиране на оцелели.

Още в същия ден турските и кюрдските общности в Германия започнаха дарителски кампании за изпращане на пари, топли дрехи и одеяла за жертвите на опустошителното земетресение. В Германия живеят около 2,3 млн. души от турски произход - най-голямата турска диаспора в света, според данни на Турската общност в Германия.