Сигурността и отбраната на ЕС в контекста на войните в Украйна и в Близкия изток. Това са акцентите на започващата днес двудневна Среща на върха на лидерите на 27-те държави членки.

България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.

Само два дни след официалното започване на преговори за присъединяване на Украйна и Молдова, в началото на лидерската среща ще участва лично и украинският президент Володимир Зеленски.

Освен лихвите върху замразените руски активи, сега ЕС ще обсъжда и бъдещи заеми за Украйна в размер на 50 милиарда евро. Помощта за противовъздушната отбрана на Украйна остава акцент за евролидерите.

Европейският съюз ще призове отново за незабавно прекратяване на огъня в Газа, за освобождаване на всички заложници и увеличаване на хуманитарната помощ. Съюзът продължава категорично да подкрепя решението за две държави.

От решаващо значение за бъдещото на Европа е и кой ще заеме висшите ръководни постове за следващите пет години. Дали отново Урсула фон дер Лайен ще управлява ЕК? На кого ще се повери управлението на Съвета? Кой ще диктува тона за външната политика? Кой ще председателства Европарламента?