Девет лидери на катлунските сепаратисти бяха пуснати от затворите, където излежаваха присъди за организиране на опит за отцепване на Каталуния, предаде Ройтерс.

Испанското правителство помилва вчера политиците, осъдени през 2019 г. на лишаване от свобода от 9 до 13 години заради сепаратисткия референдум.

Решението няма да повлияе на ситуацията около бившия глава на регионалното правителство Карлес Пучдемон, избягал от испанското правосъдие в Белгия, заяви вчера испанският министър на правосъдието.

Снимка: БГНЕС / EPA

Бившият каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, пет бивши членове на неговия кабинет, бившият председател на парламента на областта и двама активисти за независимост на Каталуния излязоха на свобода днес по обед, след като изтърпяха между три и половина и четири години от затворническите си присъди.

Карме Форкадел, бивша председателка на каталунския парламент, бе първата, която напусна градския затвор в Барселона, последвана от останалите, освободени от затвора "Ледонерс" близо до областната столица.

Снимка: БГНЕС / EPA

Помилваните са лишени от правото да заемат обществени длъжности до изтичане на присъдите си и могат отново да бъдат върнати в затвора, ако пак предприемат действия, нарушаващи испанските закони, се посочва в указа.