Остър сблъсък с хаос, нападки и обиди на първия телевизионен дебат между двамата претенденти за Белия дом - републиканеца Доналд Тръмп и демократа Джо Байдън.

Очакванията за „екшън“ дебат се оправдаха бързо - обидите полетяха още в първите няколко минути. В продължение на 90 минути водещият и двамата кандидати се прекъсваха и надвикваха. Остават и съмнения, че избирателите научиха повече за предложенията на Тръмп и Байдън.

Заради коронавируса двамата кандидати не се ръкуваха, а се поздравиха с усмивка. Отвръщайки на ударите на Тръмп, Байдън успя да покаже, че е жизнен и енергичен и готов да бъде президент - нещо, в което Тръмп го обвиняваше, наричайки го „Спящият Джо“.

Двамата се сблъскаха по мерките срещу пандемията с коронавируса и как да бъде отворена икономиката. Те коментираха теми като расизма, дискриминацията, както и климатичните промени.

Здравеопазването също зае място в дебата, като това е една от най-важните за гласоподавателите теми.

В дебата се намеси и темата за президентските данъци. В неделя „Ню Йорк Таймс“ разкри, че в 11 от последните 18 години Доналд Тръмп не е платил нито цент върху доходите си, а в първата година в Белия дом - едва 750 долара.

Часове преди дебата Джо Байдън си показа данъчната декларация за миналата година - той и жена му са платили близо 300 хиляди долара на федералната хазна.

До колко този дебат има значение за изборния резултат, не е ясно. На много места гласуването вече започна, а според изчисления вече са подадени близо 1,2 млн. бюлетини.

Според експресно проучване по поръчка на CNN 6 от 10 избиратели, гледали дебата, смятат, че Джо Байдън е надделял. Зад Тръмп стоят едва 28%. През 2016 г. и в трите дебата за победител беше определена Хилари Клинтън. В крайна сметка тя загуби изборите от Тръмп.