Дългата новогодишна нощ ще трае една секунда повече тази година и това ще бъде бонус за всички празнуващи по планетата, съобщава Франс прес.

За всички страни по света минутата между 23:59 и 00:00 по Гринуич ще трае с една секунда повече и ще наброява 61 сек. вместо 60.

Така че тази година обратното броене ще изглежда така, преди посрещането на 2017 - 5,4,3,2,1,1 - ЧНГ!

Допълнителната секунда служи за изравняването на "астрономическото време" , което е свързано с въртенето на Земята и официалното часово време, което се измерва с абсолютна точност с помощта на атомни часовници от 1967 година насам.

"Естественото" или "астрономическото време", определяно от въртенето на Земята около Слънцето, отчитащо редуването на дните и нощите, не е постоянна величина. Нашата планета има склонност да се забавя в орбитата си заради гравитационното въздействие на Луната и на Слънцето, като едва забележимо удължава дните на земляните. Поради тази причина от време на време трябва да се нагласяват часовниците ни. На всеки 18 месеца трябва да забавяме часовниците си с една секунда, за да "изчакаме" Майката природа. Това вече сме го правили 26 пъти от 1972 година насам