Полубратът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е бил убит в Малайзия, съобщава южнокорейската агенция.

Според източник от Сеул Ким Чен Нам, който е най-големият син на покойния лидер Ким Чен-ир, е убит в понеделник. Той бяга в Малайзия след убийството на своя чичо Чан Сон-тхек.

Повече информация по случая не се предоставя.

Според южнокорейската телевизия „Чосун“ 45-годишният Ким Чен-нам е бил убит с отровна инжекция от две неидентифицирани агентки на летището в Куала Лумпур. Медията, която цитира няколко свои правителствени източници, посочва още, че веднага след нападението двете жени са си хванали такси и са напуснали мястото.

Пред АФП полицейският началник на охраната на международното летище в Куала Лумпур Абдул Азиз Али съобщи, че в понеделник на територията му е бил открит мъж в 40-те си години, който се е нуждаел от лекарска помощ. Той е бил откаран в болница, но по пътя е починал. „Нямаме други данни за този мъж от корейски произход. Не знаем неговата самоличност“, добави Али.

В миналото Ким Чен-нам се смяташе за сигурен наследник на властта в Пхенян. Той обаче загуби благоразположението на баща си, след като през 2001 г. беше заловен с фалшив паспорт на влизане в Япония, опитвайки се да посети „Дисниленд“. След това той живее в изгнание в Макао. В свое интервю за японски медии Ким Чен-нам, който подкрепя провеждането на реформи в КНДР, споделя, че е против династичната смяна на властта в родината си.

Ким Чен-ун поема ръководството на Северна Корея след смъртта на баща си през 2011 г.