Промененият закон за Института за национална памет в Полша, който предвижда наказателна отговорност за публични твърдения за съучастие на полския народ в Холокоста, е изпратен за разглеждане в Конституционния съд. Това съобщи днес Кшищоф Лапински, говорител на полския президент Анджей Дуда, предаде ТАСС.

Висшите магистрати трябва да проучат дали внесените промени в закона са в съответствие с конституцията и в частност дали ограничават свободата на словото и изразяване на мнение. "Според президента постановките на закона трябва да бъдат толкова точни, че всеки гражданин, след като ги прочете, да няма никакви съмнения какво поведение ще доведе до наказание и какво - не", съобщи президентската канцелария.

Въпреки съмненията си в конституционната съобразност на променения закон президентът Дуда вече го подписа и вчера той бе официално публикуван, за да влезе в сила след 14 дни.

Законодателните промени предвиждат до три години затвор за публично разпространяване на идеи за вината на полския народ или държава за избиването на евреи по време на Втората световна война.

Наказания ще има за изказвания, внушаващи, че те са били съучастници в престъпленията на Третия райх, както и за използването на словосъчетанието "полски концлагери". Наказателна отговорност ще се носи и за пропаганда в Полша на идеологията на украинския националист Степан Бандера и за отричане на геноцида срещу поляци в областта Волин.

Обновяването на закона обтегна отношенията на Полша с Украйна и Израел, припомни ТАСС. 

Маршалът (председателят) на полския Сенат Станислав Карчевски призова поляците в чужбина да съобщават на властите във Варшава за всякакви изявление, които смятат за "антиполски" и накърняващи "доброто име на Полша", съобщи Асошиейтед прес.

Писмото на Карчевски, публикувано днес на сайта на горната камара на полския парламент, е било разпратено до полски организации по света. 

(БТА)