Въпреки протестите на Израел и на Съединените щати полският президент Анджей Дуда подписа закона за Холокоста. Той предвижда наказание за всеки, който признава вината на Полша за избиването на евреи по време на Втората световна война.

Аргументите на полските власти са, че по време на войната страната им е била окупирана. Затова лагерите на смъртта на полска територия не могат да се свързват с полския народ.

Израелски историци обаче припомнят, че както много поляци са криели и спасявали евреи, така е имало и хора, които са ги предавали на нацистите срещу възнаграждение.

Срещу закона протестира и Киев, тъй като предвижда затвор за отричането на престъпленията на украинските националисти по съветско време.

Държавният департамент изрази разочарованието на САЩ, след като президентът сложи подписа си под поправките в Закона за Института за национална памет, които според Вашингтон представляват посегателство срещу свободата на словото и академичния дебат. 

Разбираме, че този закон ще бъде подложен на оценка от Конституционния съд на Полша, но ние смятаме, че откритото дискутиране на идеи, научните изследвания и образованието са най-добрите средства за контриране на фалшивите твърдения, се казва в изявлението на Държавния департамент, цитирано от Франс прес.