Полският президент Анджей Дуда наложи вето на два от спорните закони за съдебната система заради силното обществено недоволство.

Първият от тях е законът за Върховния съд.

„Не смятам, че този закон ще засили чувството за справедливост у обществото”, заяви той в обръщение по националната телевизия.

Снимка: Reuters

Дуда спря и закона за Националния съвет на магистратурата (полския Висш съдебен съвет).

Критици на двата текста казват, че те намаляват независимостта на съдебната система. Приемането им в двете камари на парламента предизвика гнева на милиони поляци, които протестираха в продължение на няколко дни, както и критики от Европейската комисия.

Законите даваха правомощия на държавния глава и на правителството за намеса в работата на съдебната система и предвиждаха председателите на окръжните съдилища да бъдат назначавани от министъра на правосъдието.

Подписът на държавния глава беше последната стъпка, необходима промените да влязат в сила.

Сега законите се връщат обратно в Сейма (долната камара на парламента).

„Европейската комисия следи много внимателно събитията в Полша. Припомням, че зам.-председателят Франс Тимерманс още миналата седмица предложи въпросът да бъде обсъден с полските министри на правосъдието и на външните работи. На заседанието си в сряда Комисията ще направи пълна оценка на ситуацията в Полша“, каза говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Междувременно Дуда обяви, че разработва свой собствен законопроект за съдебна реформа.

След изявлението му курсът на полската злота се покачи спрямо еврото.