Полският премиер Матеуш Моравецки започва от утре поредица от посещения в европейски страни във връзка с трудната геополитическа ситуация, съобщи полската агенция ПАП, позовавайки се на говорителя на правителството Пьотър Мюлер.

В неделя са първите три визити - в Литва, Латвия и Естония, където полският министър-председател ще разговаря с литовския, латвийския и естонския си колега. В последните месеци тези държави също бяха засегнати от мигрантския натиск, макар и в по-малка степен, отбелязва Асошиейтед прес.

На пресконференция днес Мюлер говори за сложното положение, предизвикано от действията на беларуската страна, организирала по думите му действията на мигрантите, довели до кризата на границата. Той насочи вниманието към действията на Русия в Грузия, Крим и Източна Украйна и необходимостта да се направят съответните изводи и най-общо спомена за "информации, идващи от наши съюзнически държави", без да даде подробности.

Всичко това прави оценката на геополитическата ситуация трудна, заяви Мюлер. Към това трябва да се добавят и въпроси, свързани с "новия инструмент за енергиен шантаж", който държи в ръцете си Русия, тоест потенциалното пускане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2", каза той. Затова Полша има нужда от общите солидарни действия на Европейския съюз и европейските страни, подчерта правителственият говорител.

Полският премиер също написа във "Фейсбук", че "геополитическата ситуация е много сериозна" и изисква многобройни действия и дипломатически реакции. "Затова заминавам на обиколка в няколко европейски страни, за да разговарям за международната криза, предизвикана от действията на Александър Лукашенко", подчерта той.

Има основания да се предполага, че геополитическата криза ще продължи месеци, дори години, заяви Моравецки и посочи, че ЕС и НАТО трябва да са готови за потенциалните заплахи и да създадат ефикасни механизми за сътрудничество пред лицето на "поредните атаки и провокации".

За това, че миграционната криза ще продължи, вероятно още месеци, каза днес пред полското радио RMF FM министърът на отбраната на Полша Мариуш Блашчак. Трябва да се подготвим за такъв дългосрочен сценарий, че кризата ще продължи още месеци, заяви той.

Блашчак посочи, че натискът срещу полската граница не е отслабнал много и че през изминалата нощ е имало атаки, но добави, че сега мигрантите и беларуските служби са възприели нов подход, като по-малки мигрантски групи ще се опитват да форсират границата на много места.