Полша все още не е готова да приеме еврото като своя валута. Това заяви финансовият министър на страната по повод 20-ата годишнина от присъединяването ѝ към Европейския съюз.

Полша беше приета в Евросъюза на 1 май 2004 година, но оттогава нито едно правителство не предприема стъпки за отказ от злотата.

Министърът на финансите Анджей Домански отбеляза, че това е позволило на страната да избегне глобалните финансови кризи през последните две десетилетия.

Въпреки че не е в Еврозоната, за тези 20 години Полша е получила от фондовете на Съюза 261 милиарда евро, а вноските й в бюджета са били 86 милиарда.

Утре се навършват 20 години, откакто Полша и още девет страни се присъединиха към Евросъюза на 1 май 2004 година. Договорът за присъединяване на страната към ЕС включва и ангажимент за Полша да се присъедини към еврозоната, посочва АП.

От своя страна полският министър по въпросите на държавните фондове за развитие и регионалната политика Катажина Пелчинска-Наленч обяви, че към март 2024 г. страната е получила 261 милиарда евро от фондовете на ЕС.

Вноските на Полша към бюджета на Европейския съюз възлизат на 85,8 млрд. евро, посочва Катажина Пелчинска-Наленч, цитирана от телевизия TVN24.