Русия продължава да е сериозна заплаха за НАТО и Москва систематично се подготвя за агресия срещу алианса, заяви полският министър на отбраната Антони Мачеревич в интервю за в. "Жечпосполита" днес.

"Цялото поведение на Русия до момента говори за систематична подготовка за агресивни действия и е време да заговорим за това открито", каза Мачеревич.

Той вижда причините за последните инциденти в Балтийско море в плановете на НАТО да разшири присъствието си на източния фланг на алианса. Русия иска да покаже, че Балтийско море "е забранена за НАТО зона". Това са типични за Русия действия, когато се доближаваме до приемане на решение", каза той във връзка със срещата на върха на НАТО, на която Варшава ще бъде домакин.

"Полша гледа на тези действия сериозно и смята, че те са потвърждение за дългосрочната заплаха за нея, за Централна Европа, а в крайна сметка и за цяла Европа, особено имайки предвид силите, които Русия е струпала в Калининградска област, както и на други места по западната си граница. Това са настъпателни сили, които многократно превишават възможностите на НАТО в региона. Те потвърждават, че агресивните процеси от страна на Русия са в развитие и затова заплахата в момента е сериозна", заяви Мачеревич.

По отношение на предстоящото заседание на Съвета Русия-НАТО той заяви, че е необходимо да бъдат обсъдени технически методи за предотвратяването на инциденти, подобни на тези в Балтийско море. "Но засега не виждам никакви сигнали от Русия, че проявява интерес, напротив, тя използва подобни инциденти и провокации като средство за натиск", каза министърът.

В средата на миналата седмица Пентагонът съобщи, че руски бомбардировач Су-24 е прелетял опасно близо над американския кораб "Доналд Кук", който е бил в международни води в Балтийско море. В събота американското министерство на отбраната разпространи информация за прехващане от руски изтребител Су-27 на американски разузнавателен самолет над Балтийско море.

Представители на Пентагона изразиха "извънредно безпокойство" заради инцидентите.

По материали от БТА