Полската прокуратура разследва свой евродепутат по искане на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Съмненията са за злоупотреби с европари за служебни пътувания.

Ришард Чарнецки е член на управляващата в Полша национал-консервативна партия „Право и справедливост“ и е евродепутат от 2004 г. – вече 16 години. Всеки член на Европейския парламент има право на определени суми за транспортни разходи. Евродепутатите трябва да използват тези средства за пътуванията си между родните им страни и Страсбург и Брюксел.

Членовете на ЕП получават и по 323 евро на ден за допълнителни разходи, свързани с работата им, като хотели и храна. Сметките, свързани с офисите, евродепутатите могат да си покрият с 4513 евро на месец.

Според документи, обаче, при ангажиментите си между 2009 и 2014 г. Чарнецки понякога е прекарвал „само по 15 минути“ в Брюксел. Останалото време заделял за бизнес пътувания.

От ОЛАФ настояват депутатът да върне част от парите на Европарламента, а от ЕП увериха, че решение по случая ще бъде взето в най-кратки срокове.