Полските депутати приеха спорната съдебна реформа, която на практика им дава власт над избора на съдии, предаде „Ройтерс”. Мярката беше остро критикувана от ЕС, като Брюксел даже заплаши Варшава с отнемане на правото на глас.

Последната дума имат Сенатът и президентът Анджей Дуда, но управляващите от консервативната „Право и справедливост” твърдят че радикалната промяна е единственият начин за прочистване на съдебната система от корупцията. За целта политическата квота в съдебния съвет ще придобие основна тежест, а голям процент от върховните съдии ще бъдат принудени да се пенсионират.

Протест срещу законовите промени в Гданск
Снимка: EPA

Междувременно, Полша има и нов премиер, след като „Право и справедливост” принудиха Беата Шидло да подаде оставка. На нейно място идва министърът на финансите и икономическото развитие Матеуш Моравиецки.

Според анализатори, партийният лидер Ярослав Качински е предприел рокадата с цел намаляване на напрежението вътре в правителството в навечерието на три последователни изборни години.

Въпреки задълбочаващия се конфликт с ЕС (откъдето идват критики за авторитарност и липса на солидарност с останалите страни членки), „Право и справедливост” се ползва с висок рейтинг заради ниската безработица, щедрото харчене в обществената сфера и непрекъснато демонстрираната от властта привързаност към традиционните католически ценности.