Решението на Европейския съд за правата на човека, че Полша е позволила на нейна територия да бъде разположен таен затвор на ЦРУ днес стана окончателно, след като обжалването на Варшава беше отхвърлено, предаде Ройтерс.

Сега Полша трябва да изплати обезщетение на двама мъже, които са били държани в затвора на ЦРУ, както и бързо да доведе до край наказателно производство за установяване дали полски представители са виновни в допускане на дейността на затвора.

Решението на ЕСПЧ ще засили натиска върху Полша - и други европейски страни, помагали на глобалната програма на ЦРУ за тайни затвори след атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ, да разкрият цялостните размери на своето участие, отбелязва Ройтерс.

Много от подробностите вече бяха направени публично достояние през декември, когато комисията по разузнаването в американския Сенат разпространи доклад, в който се посочваше детайлно как десетки затворници са били изтезавани, а вследствие на това не са били извлечени почти никакви полезни сведения.

След огласяването на документа бившият полски президент Александър Квашневски и бившият премиер Лешек Милер признаха за пръв път, че са знаели, че ЦРУ държи хора на полска земя, но посочиха, че не са знаели нищо за случващото се в центъра за задържане с кодовото име "Кварц".