Нов световен скандал избухна след огласяването на доклада за мъченията, извършвани от ЦРУ при разпитите на предполагаеми терористи.

Организацията на обединените нации поиска съд и наказания за "архитектите" на бруталните методи. Полските прокурори, който разследват тайните затвори на ЦРУ в Полша, ще поискат достъп до осъдителния доклад на Сената на САЩ.

Вчера стана ясно, че Централното разузнавателно управление е прилагало жестоки мъчения при разпити на заподозрени терористи, задържани в годините след 11 септември. Това е един от изводите, които се съдържат в доклад, изготвен от комисия в американския сенат.

Редактирана и разсекретена версия на доклада беше представена пред обществеността, в която се казва, че използваните „подобрени техники на разпити" по времето на президента Джордж Буш се равняват на изтезания и не са донесли полезна разузнавателна информация.

Сега полските прокурори ще настояват да получат оригинала на доклада. Говорителят на прокуратурата в Краков коментира, че това е първият документ от толкова високопоставен американски държавен орган и прокуратурата в Краков иска да го използва в своето разследване.