Съд в Полша е издал разпореждане за арест на 98-годишен гражданин на САЩ, предаде АП. Агенцията идентифицира заподозрения като украинеца Михайло (Майкъл) Каркоц, жител на щата Минесота, който по време на Втората световна война е командвал есесовска бойна част, опожарявала полски села и избивала цивилни.

В началото на тази седмица полският Институт за национална памет (ИНП), обяви, че разполага с доказателства, че Михайло Каркоц е командвал бойна част в т.нар. Украински батальон за самоотбрана. През юли 1944 г. батальонът, които е бил на подчинение на СС, напада източното полско село Хланюв и избива 44 човека, вкл. жени и деца.

Институтът, който разследва престъпленията срещу полския народ, прикани регионалния съд в Люблин, Източна Полша, да издаде заповед за ареста на мъжа, като първа стъпка за екстрадирането му в Полша, където да бъде съден.

Съдията Дариуш Абрамович съобщи снощи за АП, че люблинският съд е издал такава заповед въз основа на 13 тома доказателствен материал, включващ документи от САЩ, Германия, Украйна и от полски архиви. Съгласно полското законодателство заподозрените в престъпления се идентифицират само със собственото име и инициала на фамилното.

Яцек Новаковски от прокуратурата в Люблин каза вчера по полска телевизия, че сред доказателствата, помогнали за идентифициране на лицето, са неговите подписи от нацистко време и от заявлението му за издаване на американска виза.