В Полша бяха отбелязани пет години от катастрофата на президентския самолет при опит за приземяване в руския град Смоленск, в която загинаха всичките 96 души на борда, предаде ДПА.

Сред жертвите на катастрофата на 10 април 2010 г. са тогавашният президент Лех Качински, съпругата му и десетки полски политически и военни висши представители.

Много поляци се събраха днес пред мемориала в президентския дворец във Варшава след шествие в столицата. Сред множеството някои плачеха, а други подредиха свещи във форма на кръст и положиха цветя пред портрет на Лех Качински и съпругата му.

На едно от посланията, оставени от посетителите, пишеше "Справедливост за масовото убийство в Смоленск". Мнозина поляци, включително членове на партията на Качински "Право и справедливост" остават убедени, че самолетът се е разбил в резултат на нападение срещу Качински, което е било прикрито при разследването.

Според някои обвинения сегашните управници на Полша се обединили в заговор за прикриването на истинската причина за катастрофата, в която загинаха мнозина членове на сега опозиционната партия "Право и справедливост".

На военното гробище Повазки също се състоя възпоменателна церемония, на която бяха прочетени имената на загиналите. Полска делегация посети мястото на катастрофата и положи венци. Дори на военното гробище обаче хората се деляха по политически признак и опечалените се отделяха в политически групи и полагаха поотделно цветя на гробовете на загиналите от собствената си партия.

Мнозина поляци вярват, че Русия е замесена в катастрофата на самолета, защото Качински бил на път към мемориал на жертвите от клането в Катинската гора, където 22 000 поляци са били избити от съветските тайни служби през 1943 г. по време на Втората световна война.

Много въпроси се задават и дали някой е влязъл в пилотската кабина и е накарал пилотите да опитат приземяване въпреки лошото време заради бързане Качински да стигне навреме на възпоменанието в Катин.

Вчера полски официални лица публикуваха два нови записа от черните кутии на самолета, на които глас, принадлежащ според някои на командващия полските ВВС генерал Анджей Блазик казва на пилотите: "Можете да пробвате!" докато спорят дали е разумно да се прави опит за приземяване.