Полша обмисля да последва примера на Естония и Латвия и да спре издаването на визи за руски граждани.

Полският зам.-министър на външните работи Пьотър Вавжик изтъкна, че страната му подкрепя идеята за налагането на още санкции от Европейския съюз на Русия заради войната в Украйна, включително и въвеждането на забрана за издаване на визи на руснаци на ниво ЕС.

Влиятелни страни от Европейския съюз обаче, сред които Германия Франция и Нидерландия, са против, подчерта той.

Германия и Европейската комисия са против въвеждането на забрана за издаването на визи на руснаци на европейско ниво.

Миналата седмица Естония реши, че от 18 август на руски граждани вече няма да бъде позволявано да влизат на естонска територия с шенгенски визи, издадени от естонските власти. Правилото няма да се прилага по отношение на руснаците, които имат естонско гражданство или разполагат с разрешение за постоянно пребиваване в Естония.

Предвидени са изключения също така за руснаци, които искат да посетят свои роднини в Естония, и за тези руснаци, които разполагат с визи, издадени от други страни от Европейския съюз.

Латвия също ограничи достъпа до визи за руснаци. Латвийското посолство в Москва понастоящем удовлетворява единствено молбите за издаване на виза, подадени от руски граждани, които искат да присъстват на погребението на близък роднина в Латвия.