Полша и Германия споделят общи европейски и атлантически ценности. Това декларираха премиерът Беата Шидло и канцлерът Ангела Меркел. Ден по-рано, заместник-председател на европейската комисия, заплаши Варшава с отнемане правото на глас, ако не спазва върховенството на закона.

Меркел е в полската столица само ден след като заместник-председателят на Комисията Юрки Кайтанен предупреди Варшава да не се отклонява от европейските ценности. Критиките са предизвикани от няколко спорни закона на дясното правителство на партията „Ред и справедливост", накърняващи граждански и човешки права.

„Полското правителство за нещастие пробва докъде може да стигне и поради това Европейската комисия поиска от него да промени курса. Ние не можем да правим компромиси по тези въпроси. Или спазването върховенството на закона, или не, но в такъв случай Европа не може да остане безразлична”, заяви Юрки Кайтанен.

Варшава се противопоставя на изграждането на новия директен газопровод от Русия до Германия „Северен поток-2" по дъното на Балтийско море, заяви Беата Шидбо. Само преди дни и лидерът на управляващата партия Ярослав Качински раздрани Брюксел с изявлението си, че Европейският съюз служи предимно на интересите на Германия.