Според данни на федералното правителство на САЩ за месец февруари тази година икономиката на страната е създала 227 000 работни места повече от съкратените.

Въпреки тези високи показатели, безработицата в страната за февруари запазва нивото си от 8,3 % - най-ниското за последните три години след пет месеца постоянен ръст. Според икономисти, цитирани от АФП, запазването на това ниво на безработица всъщност има положителен ефект, защото ще стимулира по-високо търсене на работни места сред активното население.

Федералните влати са преразгледали очакванията си за създаването на работни места за предишните два месеца с 14 % нагоре. Което означава, че американската икономика е създала 245 000 работни места за перода от декември насам, срещу 157 000 за септември-ноември 2011.

Публикуваните в петък вечерта показатели за трудовия пазар потвърждават офицалната позиция на Белия дом, че икономиката на САЩ се намира на път в посока излизане от кризата, осем месеца преди Барак Обама да се опита да спечели втори мандат като президент.