Австралийските власти издадоха в четвъртък нови разпореждания за евакуация на хиляди жители на Сидни, след като проливните дъждове причиниха катастрофални наводнения в най-големия град на Австралия, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Източният бряг на страната беше ударен от вълна от обилни валежи, които откъснаха цели градове и потопиха стотици домове и земеделски стопанства през последната седмица. Засега информациите са, че наводненията са отнели живота на дванайсет души. Властите предупреждават, че най-лошото предстои, като в части от Сидни и околните райони валежът само в четвъртък според прогнозата ще достигне до цялата месечна норма.

"Смятаме, че нещата ще се влошат, преди да започнат да се подобряват", каза премиерът на щата Нов Южен Уелс Доминик Пероте на пресконференция в четвъртък. Той предупреди, че около половин милион души ще бъдат засегнати от разпорежданията и препоръките за евакуация. Десетки хиляди вече бяха евакуирани посреднощ в сряда.

Пероте каза, че наводненията на много места вероятно ще бъдат по-сериозни от миналогодишните, които бяха най-тежките за последните 60 години. През последните 24 часа в някои зони в западната част на Сидни падна валеж от около 100 литра на квадратен метър, а според метеорологичната служба на места в четвъртък валежът може да достигне и до 200 литра на кв.м. Средната месечна норма за целия март в Сидни е 140 л/кв.м.