Продължава тежката зимна обстановка в Германия. Властите в Бавария препоръчват на хората да се въздържат от пътуване с всякакъв вид транспорт.

Снимка: Reuters

През последните дни обилни снеговалежи почти напълно блокираха Южна Германия.

В цяла Бавария има половин метрова снежна покривка. Влаковете спряха, а летището в Мюнхен остана затворено ден и половина.

Заради отменените полети хиляди пътници продължават да чакат и да спят на пода на летището.

Снегът така затрупа пистите, че малък частен самолет се изправи с носа нагоре заради тежестта върху опашката му.

Снимка: Reuters

Общо 760 полета са били засегнати, съобщи агенция Франс прес.

Сред попадналите в снежната клопка имаше и над 150 българи, като повечето от тях успяха да се приберат днес, след като летището в Мюнхен възобнови част от полетите си. Към този момент е невъзможно да се предвиди кога летището в баварската столица ще се върне към нормален режим на работа.

Затова авиокомпаниите предупреждават пътуващите да не тръгват към аерогарата, преди да са получили потвърждение за полет от своя превозвач.

Не се вижда обаче облекчение за железопътния транспорт в Южна Германия. Повечето връзки от и до Мюнхен все още са анулирани, което води до сериозни закъснения и отменени влакове в цялата страна. Понастоящем в цяла Бавария има само 13 машини за разчистване на железопътните релси. При възможност хората бяха помолени да отложат пътуванията си поне до 6 декември.