Поляците гласуват на втори тур на изборите за президент. Двамата съперници са досегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа".

Вотът ще има отчетливи политически последици за страната, която е дълбоко разделена политически. Това ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на "Право и справедливост" и "Гражданска платформа". Конфликтът между двете партии доминира в полската политика от 2005 г., отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Дуда и Тшасковски, и двамата 48-годишни, елиминираха девет други кандидати на първия тур на 28 юни. Дуда получи 43,5%, а Тшасковски - 30,5%, но се очаква да привлече много от гласовете, които бяха дадени за други кандидати на първия тур. Социологически изследвания показват лек превес за опозиционния кандидат преди втория тур.

Либералният кандидат Тшасковски може да победи със съвсем малка преднина пред настоящия държавен глава, консерватора Дуда, показват две огласени в петък социологически изследвания. Според трети сондаж обаче Дуда може да получи 53% от гласовете срещу 47% за Тшасковски. Част от анализаторите смятат, че е трудно да се правят прогнози, тъй като ключов фактор ще е активността на избирателите.

Изборите първоначално бяха насрочени за 10 май, но бяха отложени заради пандемията от коронавируса. Сега поляците имат право да гласуват лично в секциите или по пощата.