Полицията в Мароко разгони първия уличен протест срещу разходите на крал Мохамед Шести, предаде Ройтерс. Стотици хора се включиха в демонстрацията пред парламента, която бе разпръсната от полицаи с палки. Според властите протестът не е бил разрешен.

Демонстриращите активисти били гневни от увеличаването на дела на кралските разходи в държавния бюджет в период на икономически трудности. Те обвиниха властите, че прахосват средства от хазната в момент, когато те са намалели вследствие на кризата в ЕС - най-големият търговски партньор на Мароко.

Допълнителна тежест се оказаха и социалните разходи, които бяха увеличени миналата година, за да не стане страната с население от 33 милиона души арена на народни бунтове като тези в други арабски държави в Северна Африка - Тунис и Египет.

След като в Мароко бяха проведени големи протести, кралят реагира бързо, като прокара реформи в конституцията. Монархът обаче продължава да има широки правомощия. Много мароканци освен това остават недоволни заради нарастването на цените и на безработицата и разпределението на богатството в една страна, където около една четвърт от населението живее в бедност.