Египетската полиция предотврати опит на поддръжници на движение „Мюсюлмански братя" да завземат централния каирски площад „Тахрир", предадоха местни медии, цитирани от ИТАР-ТАСС.

Малка група ислямисти отначало се били събрали на близки улици с антиправителствени лозунги и изписвали графити по стени и витрини на магазини и жилищни сгради. Това не се харесало на местни хора и продавачи и се стигнало до ожесточени сблъсъци между тях и привържениците на ислямистката партия. От двете страни полетели камъни, бутилки и други предмети.

Поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси не издържали на натиска и отстъпвайки отишли на „Тахрир" и опитали да се укрепят на площада, но пристигналите на мястото на сблъсъците сили за сигурност не им позволили.

В резултат по-голяма част от ислямистите избягали. Силите за сигурност са задържали петима от тях. На подстъпите към централния каирски площад има полицейски кордони. Засилена е и охраната около посолствата на САЩ и Великобритания.

Това е първият път, в който поддръжници на Морси се появяват на площад „Тахрир" след свалянето на бившия президент от власт през юли.