Полицията в Истанбул разкри група за наркотрафик, състояща се от български, македонски, ирански и турски граждани в квартал Есенюрт. Групата е била разбита след 3-месечно проследяване, когато се готвела да прехвърли пратка хероин от Иран през Турция за България и оттам за Европа.

Отначало полицията предприела операция в дома на иранския гражданин Дервиш С.Н., за когото се твърди, че е шефът на групата. Докато полицаите обискирали къщата, забелязали, че два пакета били изхвърлени от прозореца в градината. Те съдържали 1 кг хероин. При обиска на колата на иранеца открили още 4 кг и 100 грама хероин.

След показанията на иранския гражданин пред следствието екипите на полицията предприели операция на посочени от него няколко адреса в Истанбул. Задържани били четирима души. Единият е българският гражданин Милен Г.Х. Задържани са също един македонски и двама турски граждани.

Всички от групата са предадени на съдебните органи, които са постановили задържане на цялата група в затвора по обвинение за нелегален трафик на наркотици.

При друга операция срещу наркотрафика в Истанбул в квартал Фатих са били заловени 9 кг хероин, скрит в две луксозни коли с българска регистрация. Освен това били намерени 18 350 евро.

Задържани са общо 6 души, двама от които - български граждани. Имената им не се съобщават.