Първото публично изслушване за нападението на привърженици на Доналд Тръмп срещу Капитолия направи дебют в праймтайма на американските медии.

Милиони американци станаха свидетели на първото от общо шест изслушвания на специалната комисия в Конгреса. Тя разследва щурма срещу Капитолия на 6 януари миналата година.

Снимка: EPA

Тогава симпатизанти на Доналд Тръмп нахлуха в сградата в опит да спрат законодателите, докато утвърждаваха избора на Джо Байдън за президент.
Комисията насрочи заседанието си така, че да бъде излъчено в най-гледаното време в Съединените щати.

В нея има членове и от двете партии в Конгреса. Комисията твърди, че Тръмп стои зад атаката на Капитолия и това е „опит за преврат“. В изслушването бяха представени доказателства, видеозаписи и интервюта със сътрудници, висши държавни служители и дъщерята на бившия президент.

Във видеозапис бившият главен прокурор от времето на Тръмп, Уилям Бар разкрива, че не е бил съгласен с действията и с твърденията му, че изборите са откраднати.

В предварително проведено интервю с Иванка Тръмп тя обяснява, че позицията на тогавашния прокурор е повлияла на мнението ѝ за изборните резултати.

Снимка: EPA

Зам.-председателят на комисията, републиканката Лиз Чейни, заяви, че Тръмп е знаел, че няма доказателства, че изборите са откраднати и въпреки това е продължил да твърди това публично и така според нея е „разплалил пламъка“ на нападението на Капитолия в опит за преврат.

Комисията е разпитала още съветници и сътрудници на Доналд Тръмп, както и такива от най-близкото му обкръжение като зет му Джаред Къшнър. А Тръмп, който е възможно да се кандидатира за президент на следващите избори, нарече изслушванията „политическа измама“.