През годините политиката е повлиявала на няколко олимпийски форума. Неведнъж игрите са ставали трибуна за политически послания и от атлети, и от политици.

Поводът да си припомним тези случаи  стана първото размразяване на отношенията между Северна и Южна Корея за последните две години. По време на преговорите Северна Корея обяви, че ще изпрати спортисти и делегация на високо равнище на Зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея. 

През далечната 1936 г. домакин на Олимпиадата е нацистка Германия. Американецът Джеси Оуенс печели 4 златни медала пред погледа на Хитлер, разбивайки теорията му за превъзходството на арийската раса. 

В Мексико сити през 1968 г. американските атлети Томи Смит и Джон Карлос вдигат юмруците си във въздуха в знак на протест срещу расовата дискриминация в страната им.

Снимка: btvnovinite.bg

На 5 септември 1972 г. Олимпиадата в Мюнхен е окървавена. Членове на палестинската терористична организация „Черният септември” нахлуват в олипийското село и взимат 11 израелски атлети за заложници. Исканията им са освобождаване на повече от 200 палестински затворници в Израел. 

Кризата приключва трагично на летище край Мюнхен. Двама от заложниците са убити в олимпийското село, а 9 са убити на летището.

Часове по-рано Йорданка Благоева печели сребърния си медал от Мюнхен. В деня на атентата дава пресконференция за състезанието. „Видях танкове, БТР-и ли са, не съм запозната точно, да влизат под олимпийското село. Не мога да опиша ужаса, който изпитах, краката ми се подкосиха, онемях. Не можех повече да говоря”, спомня си тя. 

Осем години по-късно нова сянка пада върху олимпийското движение. Игрите в Москва са бойкотирани от Запада заради нахлуването на Съветския съюз в Афганистан. 

Димитър Златанов е капитан на волейболния отбор, който печели среброто. Съжалява, че следващата Олимпиада в Лос Анджелис е бойкотирана от комунистическия блок,  включително и България.

„В крайна сметка при едно такова решение се обезценява твоят труд, омаловажава се. Малко е в разрез с онова, което ние от другата страна ценим, ние целим винаги върха”, казва Златанов. 

Една от най-легендарните битки между Съветския съюз и Съединените щати по време на Студената война се разиграва върху леда в Лейк Плесид. Хокейният мач получава прозвището „Чудото на лед”. Американците детронират непобедените 16 години руснаци.