Победителят в Евровизия, песента на Джамала „1944” предизвика вълна от политически реакции. Украйна спечели надпреварата с текст, посветен на Сталинските репресии, а Русия реагира остро.

Ожесточените спорове около песента на Джамала продължават. Според едни, "1944" е парче с ясен политически контекст, насочен към актуалната обстановка в Украйна и по-специално анексирането на Крим от Русия.

Други пък са на мнение, че изпълнението е направило много повече отколкото стотици дипломати успяха да свършат в последните няколко години.

За какво всъщност пее Джамала - песента й разказва за репресиите върху кримските татари от страна на Сталин. Депортацията на татарите от Крим започва през 1944 г. Според някои източници, за по-малко от 3 години загиват близо 110 хил. татари.

Певицата с татарски корен беше посрещната като истински герой. Още преди Евровизия политици от анексрираната кримска република, заедно с официални лица от Москва настояха парчето да не се допуска до конкурса. В крайна сметка организаторите на Евровизия решиха, че „1944” не е с политическа, а с историческа нотка.

Веднага след триумфа на Джамала, руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа в социалната мрежа – „победителят от Евровизия 1945”. Текстът е върху снимка, на която жители на освободента от нацистката окупация чехословашка столица приветстват съветски войник с акордеон.

Онлайн изданието "Газета" пък казва, че не бива да се търси във всичко политиката, макар че е изкушаващо. „Комерсант” акцентира върху закачката на силовия руски вицепремиер Дмитрий Рогозин. Политикът известен, с пиперливите си изказвания, предложи на следващото издание на Евровизия, руснаците да пратят група Ленинград и техния певец Сергей Шнуров. Той е известен с мръсния си език и скандални рими.

В Украйна пък контрираха, че догодина като домакини няма да допуснат руски певци, признаващи анексирането на Крим. Едно от най-силните изказвания в Украйна беше на председателя на парламента Андрей Парубий. Той заяви, че с победата си Джамала е направила повече отколкото стотици дипломати и политици.

Българското жури даде максимален брой точки на Армения. Музикалните специалисти не са впечатлени от песента на Джамала. „Дори не очаквах, че ще влезе във финала камо ли да спечели. Но това е моето мнение”, смята Стоян Янкулов – Стунджи, който е член на журито.

Песента е предизвикала съчувствие в европейците заради скорошните събития в Украйна, смята Михаил Белчев. „Това не е хитро, това е толкова тривиално и толкова безобразно според мен, защото тази песен не се вписваше в този пейзаж”, заяви той.

А защо Австралия, която остана втора, участва на Евровизия? Люси Дяковска обяснява, че всяка държава може да участва. „Стига да изпълнява определени критерий, да може, разбира се да излъчва Евровизия. Това са права, които държавата трябва да плати”, поясни тя.