Световната здравна организация, която съобщи за 13 случая на полиомиелит при деца в Североизточна Сирия, потвърди вчера, че заразата е свързана с вирусен щам, идващ от Пакистан, предаде АФП.

Тринайсет случая на див полиомиелит тип 1 (PVS1) са потвърдени в Сирийската арабска република, заяви организацията в комюнике. Генетичният анализ показва връзка с вирус, засечен в проби от околната среда в Египет през декември 2012 г., от същото семейство като дивия полиовирус, засечен в Пакистан.

Освен това щамове от същото семейство са засечени в отпадни води в Израел, на Западния бряг и в ивицата Газа след февруари 2013 г. насам.

На 30 октомври заместник-директорът на СЗО за полиомиелита Брус Ейлуърд обяви тези данни, като уточни, че вирусът е дошъл по сухопътен начин и представлява риск за целия Близък изток.

СЗО и ЮНЕСКО съобщиха в края на миналата седмица, че е в ход мащабна кампания за ваксинация в Сирия и шест други страни в Близкия изток, целяща да предпази 20 милиона деца. В Сирия, където не е имало избухване на детски паралич от 1999 г., кампанията за ваксинация ще обхване 1,6 милиона деца.