Френските служби за сигурност застреляха мъж на парижкото летище „Орли“, след като той се опита да отнеме оръжието на военнослужеща от охранителен патрул, съобщиха местните власти.

Инцидентът стана около 8:30 ч. местно време (9:30 ч. наше време) на терминал „Юг“.

Нападателят е атакувал трима военни и е сграбчил автомата на единия, но тя е успяла да го опази, а други двама войници са стреляли по нападателя, каза говорител на армията.

Впоследствие полицейски източници съобщиха, че нападателят е 39-годишен радикализиран мюсюлманин, известен на полицията.

По-рано днес, по време на полицейска проверка в предградието Стен, той е прострелял униформен с въздушно оръжие и е избягал с автомобил. След това е откраднал друга кола от жена, заплашвайки я с оръжие. Вторият автомобил е намерен на паркинг именно на терминал „Юг“ на летище „Орли“.

Аерогарата беше затворена временно, а намиращите се в нея около 3000 души бяха евакуирани.

Самолетите се пренасочваха към „Шарл дьо Гол“, а тези, приземили се около момента на инцидента, изчакваха на пистите и на пътниците им не беше разрешено да слязат.

В полицейската операция на летището участваха сапьори, но не беше открито взривно устройство.

Няма други пострадали.

Властите определят инцидента като „изключително сериозен“.

Засега не се знае какви са мотивите за атаката.

Случаят ще се разследва от френската антитерористична прокуратура.

В ранния следобед работата на аерогарата започна да се възстановява – западният терминал вече е отворен. Южният обаче може да остане затворен през целия ден. „Орли“ е второто най-голямо летище в Париж. Днес на него трябваше да кацнат и излетят 833 пътнически полета.

Това е поредният инцидент във Франция за последните дни. На 16 март младеж откри стрелба в средно училище във френския град Грас, като рани най-малко осем души. Малко по-рано същия ден жена пострада при експлозия на писмо бомба в офис на Международния валутен фонд в Париж.

В началото на февруари войник простреля въоръжен с мачете мъж, опитващ се да влезе в музея Лувър. Нападателят успя да рани един военен.