Полицията в големите градове в САЩ е в повишена готовност, след като в събота мъж застреля двама полицаи в патрулния им автомобил в Ню Йорк, съобщи ABC News. Властите препоръчват на стражите на реда да носят бронежилетки и да избягват да правят изявления в социалните медии, които биха могли да предизвикат гневна реакция.

Убийството на полицаите Лю Венджин и Рафаел Рамос в нюйоркския квартал Бруклин подчерта опасенията за сигурността на стражите на реда в цялата страна, но няма доказателства за предстоящи атаки.

Нападателят, 28-годишният Исмаил Бринсли, е обещал в свой пост в Instragram да отмъсти за убийствата на афроамериканци, извършени от бели полицаи.

Бринсли е чернокож, а убитите нюйоркски полицаи са с латиноамерикански и азиатски произход.

Следователите се опитват да установят дали Бринсли е участвал в протестите заради смъртта на Майкъл Браун и Ерик Гарнър, чиито имена той споменава в заплахата си в социалните мрежи.

След убийствата профсъюзите предупредиха 35 000 полицаи в Ню Йорк да се отзовават на сигнали с две полицейски коли и да не извършват арести, освен ако няма крайна необходимост.

Убийството във Флорида не е мотивирано от расова омраза

Междувременно агенциите съобщиха, че убийството на полицай във Флорида не е мотивирано от расова омраза и не е свързано с разстрела на двама полицаи в Ню Йорк.

В нощта преди неделя в полицейската служба на градчето Тарпон Спрингс в щата Флорида е бил получен сигнал, че местен жител смущава спокойствието, като удря по вратите и търси свой приятел. Когато 45-годишният Чарлс Кондек пристигнал на мястото на произшествието, 23-годишният Марко Парила неочаквано открил огън. След това той опитал да се скрие, но катастрофирал с кола и бил арестуван.

Парила е бил освободен от затвора през март тази година, където е лежал по различни обвинения, включително продажба на наркотици. Той се извини пред семейството на загиналия, включващо съпругата и шестте му деца, като заяви, че не е искал смъртта му.