Германската полиция бе принудена да изтласка встрани участници в протест пред Музея на транспорта в Дрезден, където протича тържествен прием по случай днешния Ден на германското единство - 26-ата годишнина от обединението Германия, съобщават световните агенции.

Дрезден, административен център на Саксония, е домакин на тазгодишните празненства, защото тази провинция председателства в момента Бундесрата - горната парламентарна камара, където заседават представители на регионите. Тук е насрочена и символична церемония, на която председателството ще бъде поето от Райнланд-Пфалц.

Близо до мястото на тържествения прием се бяха събрали няколкостотин симпатизанти на антиислямското движение ПЕГИДА. Те обсипваха с обиди и ругатни пристигащите политици. Протестиращите викаха: "Предатели на народа", "Махай се", "Меркел трябва да си ходи".

"Наложи се демонстрантите да бъдат изтласкани встрани, за да разчистим път до мястото на проявата за почетните гости", информира полицията. В тържествата участва висшето ръководство на Германия, включително канцлерът Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук.

За днес е предвидено и тържествено богослужение в дрезденската църква "Фрауенкирхе".

Народни увеселения, свързани с празника, започнаха в Дрезден още в събота. Според прогнози тридневните празненства ще бъдат посетени общо от около 750 000 души. За сигурността в Дрезден днес бдят близо 2600 служители от органите на реда.