Невиждан расистки скандал във Франция - втори случай на полицейско насилие в рамките на седмица.

Това съвпадна с приемането на много оспорван закон за сигурността в страната и този следобед Париж буквално пламна от протести и безредици.

Опустошителни сцени в Париж, разбити витрини и десетки опожарени кофи. Много бързо днес се формира група от хора с черни качулки, които се вклиниха в мирния протест на граждани срещу закон, който забранява разпространението на кадри с лицата на полицаи по време на акция.

Точно тази седмица, когато общественото мнение бе шокирано от побой над чернокож мъж, а ден преди това - от силовото разчистване на мигрантски лагер в центъра на Париж.

Всичко започва миналата събота. Полицаи виждат чернокож мъж без предпазна маска на лицето да излиза от колата си. Напрежението рязко се покачва, докато той се опитва бързо да влезе в дома си. Успява, но с него нахълтват и 3-ма полицаи. Следва 15-минутен побой с расистки обиди. В този момент никой не знае, че чернокожият мъж е музикален продуцент и в апартамента му има звукозаписно студио, където има хора. И че всичко се снима с охранителна камера. Последва реакция на президента във “Фейсбук”.

“Кадрите, които видяхме с побоя над Мишел Зеклер, са недопустими. Те са срам за нас. Франция не трябва никога да се оставя на насилието или на бруталността, откъдето и да идват те. Франция не трябва никога да допуска разразстване на омраза и расизъм.”

Реагираха и световно известни френски звезди на спорта.

„Боли ме за моята Франция”, написа Антоан Гризман, футболист.

"Моята Франция е смесена, като дъгата. Това те дразни, знам, защото тя не иска ти да си й модел", написа в „Туутър“ Килиан Мбапе, футболист

Докато тече разследването, полицаите са отстранени от работа. Но скандалът може да има последствия по-висшите ешалони на властта.

Засега ситуацията е спокойна, но не се знае дали няма да ескалира пак, защото полицейското насилие в момента се оказва взривоопасната тема във Франция.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!