Полицейско куче беше убито на летище в Нова Зеландия. То се е отскубнало от водача си, избягало на пистата и предизвикало хаос за няколко часа.

Инцидентът се разиграл на летището в Оукланд. Кучето на име Гриц неизвестно как се изплъзнало от водача си и избягало на пистата. 16 вътрешни и международни полета били спрени от съображения за сигурност, докато кучето тичало по пистата в продължение на 3 часа, заяви говорителка на летището пред Ройтерс.

Накрая снайперист от полицията застрелял 10-месечната кръстоска между коли и германски пойнтер, която била обучавана да надушва експлозиви, обясниха от Службата за авиационна безопасност (AVSEC). Убийството на Гриц обаче предизвика масово възмущение.

Всяка друга възможност беше изчерпана

Говорителят на AVSEC Майк Ричардс заяви, че в продължение на два часа служители на летището се опитвали да открият кучето в тъмнината. Когато най-после го намерили, "то не допускаше никого до себе си и бягаше бързо по пистата".

"Опитахме всичко - храна, играчки, но нищо не помогна", обясни Ричардс, като допълни, че прекалено обширната зона не е позволила да бъде издигната преграда, която да спре животното.

Накрая управата на летището наредила Гриц да бъде застрелян.

"Изчерпахме всички възможности, но не можахме да го заловим", заяви говорител на ръководството. Запитан не е ли било възможно животното да бъде неутрализирано с упойваща стрела, говорителят обяснил, че на летището няма пушки с упойващи стрели, а полицията също не е разполагала с такива.

Той допълни, че тази възможност ще бъде разгледана при разследването на инцидента, което ще бъде предприето от AVSEC.