Бившият шеф на предизборния щаб на Доналд Тръмп – Пол Манафорт, и неговият делови партньор Рик Гейтс не се признаха за виновни по обвинението в пране на пари и останалите 11 обвинения, повдигнати срещу тях в разследването за руска намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Двамата се явиха пред федерален съдия във Вашингтон, след като по-рано днес се предадоха на властите.

Манафорт и Гейтс бяха поставени под домашен арест.

Обвиненията срещу тях включват 12 точки, включително заговор срещу САЩ, заговор за пране на пари, действия като нерегистриран чуждестранен агентлобист, няколко обвинения, свързани с недеклариране на банкови сметки и финансови операции в чужбина.

Според обвиненията двамата са прехвърляли пари чрез тайни банкови сметки в Кипър, Сейнт Винсент и Гренадини, Сейшелските острови. Така през офшорни сметки са изтекли общо над 75 млн. долара.

От Белия дом заявиха категорично, че повдигнатите обвинения срещу двамата бивши сътрудници на предизборната кампания на Доналд Тръмп Пол Манафорт и Рик Гейтс нямат нищо общо с президента Тръмп или предизборния му екип и не представят доказателства да е имало съглашателство между екипа му и Русия.