Убитият в петък руски опозиционер Борис Немцов бе погребан в Москва. По-рано за поклонението в центъра за правата на човека "Сахаров" в Москва се извиха дълги опашки от хора.

Залата бе украсена с цветя и обсипана с портрети на политика. Ковчегът на Немцов бе отворен и до него стояха членове на семейството му, сред които възрастната му майка и децата му.

Майката на Немцов Дина Ейдман
Снимка: EPA


Сбогуването с Немцов в центъра "Сахаров" продължи до 14.00 часа московско време. После ковчегът беше откаран на московското Троекуровското гробище, където следобед беше погребението.

Руската администрация бе представена на церемонията по сбогуването с Немцов от вицепремиерите Сергей Приходко и Аркадий Дворкович, от министъра на селското стопанство Николай Фьодоров, от пресрекретаря на премиера Наталия Тимакова, от началника на правителствения отдел за подготовка на речи Марина Волкова. Венец изпрати премиерът Дмитрий Медведев.

На церемонията по прощаването дойде и посланикът на САЩ в Москва Джон Тефт.

Джон Тефт изказва съболезнованията си на близките на Немцов
Снимка: EPA

Сред чуждите лица, дошли да се сбогуват с Немцов, беше и бившият британски премиер Джон Мейджър.

В залата присъства шефът на руския атомен гигант „Росатом” Сергей Кириенко, който изрази надежда, че скоро правоохранителните органи ще открият кои са извършителите и поръчителите на това политическо убийство.

В траурната церемония в центъра "Сахаров" участва и делегация на правителството и областния парламент на Ярославска област, където беше депутат Немцов.

Опашки от желаещи да се сбогуват с Борис Немцов
Снимка: Reuters


Не бяха допуснати председателят на полския Сенат Богдан Борусевич и европейската депутатка от Латвия Сандра Калниете, която беше принудена да прекара нощта на московското летище Шереметиево и да се прибере у дома.

Междувременно президентът на Украйна Петро Порошенко награди посмъртно Борис Немцов с украинския Орден на свободата, предаде ТАСС, като се позова на сайта на украинското президентство.

„За нас украинците Борис завинаги ще си остане руски патриот и приятел на Украйна. Той доказа със своя живот, че тези две неща могат да бъдат съвместени, стига човек да го поиска”, се казва в изявление на Порошенко.

  • 40 дни от разстрела на Борис Немцов в Москва
  • Нов свидетел на разстрела на Немцов
  • Общо петима обвинени за убийството на Борис Немцов
  • Русия нарече "връх на цинизма" критичната оценка на ЕП по повод смъртта на Немцов
  • Водолази намериха пистолета, с който е убит Борис Немцов
  • Обрат на процеса за убийството на Борис Немцов
  • Трима заподозрени за убийството на Борис Немцов искат на свобода
  • Немцов убит заради критики към исляма
  • Петима души в ареста за убийството на Немцов
  • Заподозрян за убийството на Немцов се взриви при арест