Войната в Украйна е сблъсък между върховенството на правото и правото на пушката, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в извънредния дебат в Европейския парламент, посветен на войата в Украйна.

Кадри от залата показват някои от евродепутатите облечени с фланелки с украинското знаме. Евродепутат дори се загърна с украинския флаг.

Пред много банки са поставени малки плакати в жълто и синьо. Зад стола на председателя на ЕП са издигнати знамената на ЕС и на Украйна. Присъстват повечето еврокомисари.

В дебата участват председателите на институциите на ЕС, включи се и украинският президент Володимир Зеленски.

Украинците носят факела на свободата заради всеки от нас, показват огромна смелост и са истинско вдъхновение, добави Урсула фон дер Лайен. Тя заяви, че пътят на Украйна до ЕС е дълъг и че трябва войната да спре. По нейните думи едва ли сред евродепутатите някой се съмнява, че мястото на украинците е в европейското семейство. 

Фон дер Лайен призова ЕС да увеличи производството на възобновяема енергия, за да намали енергийната зависимост от Русия.

Снимка: БГНЕС / EPA

Вярвам, че европейците добре разбират нуждата да се изправим срещу тази жестока агресия. Това ще има цена, но ще я платим, защото свободата е безценна, посочи председателят на ЕК.

Показахме, че няма да заменим свободата си за газ, заяви и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Трябва да прекратим зависимостта си от руския газ, призова той.

Снимка: БГНЕС / EPA

Това е часът, в който се роди геополитеческа Европа, обяви Борел. Европейците трябва да знаят, че живеем в опасен свят. За мир са нужни двама, а за войната е достатъчен един. Трябва да увеличим средствата си за сдържане, за да предотвратим война, настоя върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел нарече войната на Русия в Украйна "геополитически тероризъм". По неговите думи руският президент Владимир Путин не е очаквал толкова силен, а може би и съкрушителен отговор. Той също отбеляза, че санкциите срещу Русия имат цена и тя трябва да бъде платена.

Снимка: БГНЕС / EPA

Не може да има неутралност между огъня и пожарникаря, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. Тя поздрави украинците за проявената храброст в сраженията с руските войски. Думите й бяха посрещнати с продължителни овации на крака от пленарната зала.

"Видяхме жени да раждат в метростанции с Калашник до тях. Украинците се изправиха срещу руското нашествие с нищо друго, освен с честта си", заяви Мецола.

Снимка: БГНЕС / EPA

Трябва да удвоим усилията за разнообразяване на енергийните доставки, да не се оставяме в ръцете на автократи, не може повече да приемаме парите на Кремъл, призова Мецола. Руските олигарси не трябва повече да се възползват от ЕС, трябва да няма пристанище за техните яхти в Европа. Не може повече да продаваме паспорти на приятелите на Путин, които застрашават нашата сигурност, добави тя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!