Държавното погребение на кралица Елизабет II ще бъде най-голямата операция по сигурността, която някога е предприемала, съобщи лондонската полиция, предаде "Ройтерс".

Това се дължи на големият брой министър-председатели, президенти и кралски особи, които ще присъстват.

Очаква се погребението на кралицата да привлече стотици хиляди хора по улиците на Лондон, като повтори други важни събития в историята на Великобритания, включително коронацията ѝ през 1953 г., погребението на бившия министър-председател Уинстън Чърчил през 1965 г. и смъртта на принцеса Даяна през 1997 г.

Полицията се подготвя за различни събития - от терористични заплахи до протести и струпване на тълпи, заяви Стюарт Кънди, заместник-помощник комисар на лондонската полиция.

"Това ще е най-мащабната операция за защита на световни лидери и кралски особи в почти 200-годишната история на полицията. Ще бъдат изпратени служители от почти всички сили в страната", допълни той.

Сред дежурните специалисти ще има водолази, водачи на кучета, полицаи на коне, мотоциклетисти, полицаи с огнестрелни оръжия и служители за лична охрана, които ще охраняват лидери и членове на кралското семейство от цял свят.

Президентът на САЩ Джо Байдън и президентът на Франция Еманюел Макрон са сред най-високопоставените гости от чужбина, които са потвърдили, че ще присъстват. 

Мащабната полицейска операция ще надмине други големи събития в Лондон, които са били охранявани, включително Олимпийските игри през 2012 г. и празненствата през юни за платинения юбилей на кралицата, който отпразнува нейните 70 години на британския трон.