Листенца от рози хвърчат от хеликоптер, а оркестър свири известната музика от филма „Кръстникът” – така бе изпратен в последния си път 65-годишният Виторио Казамоника, известен член на клана „Казамоника”, свързван с трафик на наркотици, изнудване и проституция.

Погребението на мафиотския бос от Рим предизвика политически спор в Италия. Матео Орфини от ръководството на управляващата Демократическа партия дори написа в Twitter: „Никога повече. Рим не може да бъде обезобразен от онези, които биха искали той да се превърне в декор от „Кръстникът”.

Снимка: Reuters

Няколко други членове на партията, както и представители на други политически сили, поискаха да знаят кой е позволил такова погребение.

Кметът Игнасио Марино привика префекта на Рим, за да узнае как може да се случи подобно нещо пред църква, и заяви в Twitter, че "е нетърпимо погребения да се използват от живите за изпращане на мафиотски послания".

Енорийският свещеник каза, че няма контрол над това, което става извън църквата, докато вътре погребението е преминало нормално, съобщи агенция АНСА.

Снимка: Reuters

Ритуалът се състоя в четвъртък сутринта в църквата „Дон Боско” в покрайнините на италианската столица. Ковчегът пристигна с черна каляска с позлатени орнаменти, теглена от шест черни коня на фона на познатата мелодия от филма на Франсис Форд Копола.

Снимка: Reuters

Пред църквата се появиха дори плакати с надпис: „Ти завладя Рим, сега завладей небесата” и „Виторио Казамоника, цар на Рим”. На тях починалият бе изобразен с корона на главата, а зад него са се виждали Колизеумът и куполът на базиликата „Св. Петър” в Рим.

Голяма група хора се събраха, за да се сбогуват с мафиота. „Той беше добър човек”, смятат опечалените.

След службата ковчегът бе откаран от църквата с „Ролс Ройс”, а оркестърът изсвири мелодия от друг известен филм – „2001: Космическа одисея”.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!