Европейският съюз и НАТО подкрепят суверенното решение на България да експулсира 70 служители от руското посолство и коментират, че то отговаря на международното право.

От страна на ЕС реакцията е от Европейската служба за външна дейност. За да стане ясно с какво се занимава тази служба -  това е дипломатическото звено на Съюза, на практика – външно министерство. То определя външната политика на Европа, то се занимава и с дипломатическите отношения с трети страни. А Русия е такава за ЕС.

От страна на НАТО реакцията е от говорителката на Алианса Уана Лунджеско. Тя отлично познава езика на дипломацията, тъй като заема този пост от 12 години, а преди това е била кореспондент на Би Би Си за европейските институции.

ЕС е напълно солидарен с България и решението й, се заявява в декларация на Европейската служба за външна дейност:

"ЕС изразява съжаление, че Руската федерация заплашва неоправдано да скъса дипломатически връзки с България в отговор на българското решение, напълно отговарящо на международното право, да експулсира 70 служители на руското посолство, извършвали дейност в нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения. Такава несъразмерна стъпка от страна Русия може само да увеличи международната й изолация."
         
По-рано днес Северноатлантическият съюз реагира чрез говорителя си Уана Лунджеску. Тя коментира в „Туитър“:

"Българското решение да експулсира 70 руски служители, смятани за чуждестранни агенти, е суверенно и трябва да се уважава. Съюзниците от НАТО строго осъждат дълго продължаващата тенденция на Русия да изнудва, опитите й да се меси в нашите демократични процеси и институции и да цели сигурността на нашите граждани."

"Оставаме солидарни с нашия съюзник България", завършва съобщението си говорителят на НАТО.