Поддръжници на руския опозиционен лидер Алексей Навални, яростен критик на президента Владимир Путин, планират да проведат протести в различни части на страната днес с призив за бойкот на предстоящите президентски избори. Това се случва, след като Върховният съд на Руската федерация отхвърли в петък жалбата на Навални срещу отказа на властите да го регистрират като кандидат за президент, предаде ДПА.

Руската централна избирателна комисия по-рано излезе със заключение, че Навални не може да се кандидатира за президент на изборите през март заради предишна присъда за финансови престъпления, за които му е наложена условна присъда. Той отрича всички предявени му обвинения и твърди, че те са скалъпени, за да бъдат пресечени политическите му амбиции. 

Навални призова за бойкот на изборите на 18 март, на които се очаква безапелационна победа и пореден 6-годишен президентски мандат на Путин. 

Градските власти в Москва заявиха в петък, че протест в подкрепа на Навални не е разрешен и заплашиха със съдебни действия срещу него. Членове на организационния екип на проявите са били задържани в четири града в страната, съобщиха негови привърженици.

"Нашият бойкот се превърна в истински кошмар за Кремъл", написа в Туитър организацията.

(БТА)