Дъжд от ракети през нощта, страх, но не и паника - това свидетелстват българите, живеещи в Израел, с които bTV се свърза.

Давид Леви живее в България, но пристига в Израел преди началото на ракетния обстрел и в момента се намира в предградие край Тел Авив.

Разказа, че е от обяд е имало инструктажи от всички възможни медии и платформи за това какво да се прави в случай на атака.

"Инструкцията беше всеки да бъде в близост до бомбоубежище на разстояние от 2-3 минути", разказва той.

По време на самото нападение Давид е в супермаркет и заедно с още 30 души се скрива в бомбоубежището там. Всеки един запазва хладнокръвие.

"Не видях паника освен лек страх в очите на едно 12-годишно момиченце, но бързо беше разведрено от хората наоколо с шеги", разказва още Давид.

След около час, прекаран в бомбоубежището на магазина, той се прибира вкъщи.

"Тези падания на рекети, които сте видели - за по-голямата част от тях е изчислено, че ще паднат на открити територии, няма да нанесат поражения. Защото един изстрел на системата "Стрела 3" струва около 3 милиона долара, така че няма за цел да се порази всяка ракета, а тези, които ще нанесат щети", обясни Давид Леви.

 

По време на ракетната атака Палома Ланцман е вкъщи сама.

"Една от стаите е бомбоубежище и влизам в нея, затварям се. Железни врати, прозорци и чакам да отмине", разказва тя.

Палома е графичен дизайнер, живее от над 20 години в Израел. Там са съпругът ѝ и дъщеря им.

"Това, което преживяваме в момента, в който почне да свири сирената, е ужасно. Вчера на обяд, когато имаше нападение от Ливан, бях навън с кучето. И аз просто не знаех накъде да хукна, за да пазя животното. Входните врати на блоковете не се заключват, за да може, ако има хора навън, да могат да влязат и да потърсят покрив над главите си", казва още Палома Ланцман.

Към този момент тя и нейните близки не планират да се върнат в България.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в нашия онлайн репортаж:

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK