Ново проучване изчислява, че почти 40 000 деца от Съединените щати са останали без поне един родител заради COVID-19, пише Си Ен Ен. Учените посочват, че проточването на пандемията може да доведе до още по-голямо повишение на броя на „COVID сираците“. Данните бяха публикувани в „Джама педиатрикс“.

Новото проучване посочва още, че децата на чернокожи родители са по-засегнати от тази трагедия. Чернокожите деца са едва 14% от цялото население на Съединените щати, но 20% от тях са загубили родител заради коронавируса.

„Броят на децата, които преживяват загубата на родител от COVID-19, е потресаващ. До момента изчисленията показват, че между 37 300 и 43 000 са засегнати“, коментира Рейчъл Кидман, която води проучването.

Учените посочват още, че по този начин се дава добра представа какво би означавало търсенето на колективен имунитет чрез преболедуване. Това статистически би довело до 1,5 млн. смъртни случая, които биха засегнали над 110 000 деца.

Високата цена на загубения родител

Освен чисто емоционалния аспект при всяка загуба, да останеш без родител има драматичен и продължителен ефект върху децата. Проучване от 2018 г., продължило седем години, сочи, че тези деца и подрастващи са по-склонни да развият стрес и пост-травматичен синдром.

Депресията се появява обикновено в първите две години след загубата при децата до 12 години.

Психологът Робин Гъруич от университета „Дюк“ твърди, че при смърт от COVID-19 периодът на траур е много по-травматичен и може да доведе до постоянни психологически проблеми.

Гъруич съветва с такива деца да се говори внимателно и да се обсъжда тяхната болка, за да могат по-лесно да превъзмогнат тежката загуба.