Роджър Корман, режисьорът на редица култови филми, сред които „Малкият магазин на ужасите“ от 1960 г., почина на 98-годишна възраст. Семейството му съобщи на изданието Variety, че той е починал в четвъртък в дома си в Санта Моника, Калифорния.

„Неговите филми бяха революционни и иконоборчески и уловиха духа на една епоха“, се казва в изявлението им пред изданието.

Режисьорът беше известен като откривател на холивудски таланти. Джак Никълсън и Робърт де Ниро са сред актьорите, които Корман е открил и на които е помогнал да се развият. 

Tой изиграва важна роля за започването на кариерата и на актьори като Питър Фонда и Сандра Бълок. Също и за развитието на таланта на редица известни режисьори, сред които Джеймс Камерън и Мартин Скорсезе, които са се снимали в негови филми. 

Много от филмите му се превръщат в запомнящи се класики и той става известен със скоростта, с която работи, като често прави два филма на едно и също място и по едно и също време, за да пести пари.

Бюджетен, но велик

В киноиндустрията е известна шегата, че Корман може да сключи договор за филм от обществен телефон, да го заснеме в телефонната кабина и да плати за него с монетите в обменното бюро.

През 1960 г. филмът „Малкият магазин на ужасите“, в който за кратко се появява младият Джак Никълсън, се снима само за 2 дни, като Корман използва снимачната площадка на предишния си филм „Кофа с кръв“.

През 1982 г. се появява сценичен мюзикъл по филма, който 4 години по-късно дава началото на втора филмова версия.

Снимка: Reuters

Корман решава да разшири кръгозора си с като екранизира от филми по произведения на Едгар Алън По, в които Винсент Прайс изпълнява главната роля, с изключение на един.

Режисира и филма „Пътуване на юг“, чийто сценарий е написан от Джак Никълсън и в който той участва. Филмът се разглежда като предшественик на „Волният ездач“ , а в актьорския състав участват Питър Фонда и Денис Хопър.

В края на 60-те години създава собствена продуцентска компания - New World Pictures.

Освен че продължава да прави нискобюджетни филми, Корман започва да се занимава и с филми на изтъкнати чуждестранни режисьори, сред които франзуцинът Франсоа Трюфо, шведът Ингмар Бергман и италианецът Федерико Фелини, и да ги представя на американската публика.

През 80-те години продава New World Pictures, но създава още две продуцентски компании.

През 2009 г. получава „Оскар“ за цялостно творчество и продължава да работи до осемдесетте си години. Количеството филми, по които работи, е почти без прецедент, както и способността му да открива и насърчава нови таланти.

Много малко режисьори са били толкова успешни в създаването на известни и запомнящи се филми с толкова ограничен бюджет.

„Когато питаха Корман как би искал да бъде запомнен, той отговаряше: „Бях режисьор, само като такъв“, се казва още в изявлението на семейството.