На 90-годишна възраст почина полският режисьор Анджей Вайда. От няколко дни той беше в изкуствена кома заради белодробно заболяване.

Анджей Вайда е носител на Оскар за цялостно творчество и започва да работи в киното, след като не му разрешават да се присъедини към армията през 1939 г.

Възпитаник е на реномираното кино училище „Лодз”, където завършва след Втората световна война.

Първият му успешен филм е „Канал” от 1957 г., с който печели наградата „Златна палма” на филмовия фестивал в Кан. Филмът проследява историята на полски партизани от 1944 г., които въстават срещу нацистите по време на войната.

Кадър от филма "Канал"

Наградата позволява на Вайда да заснеме следващия си филм „Пепел и диаманти” през 1958 г., който затвърждава влиянието му в полското кино.

Той е носител на още една „Златна палма” за филма „Мъж от желязо” от 1981 г. Именно тази награда спасява Вайда от затвор по време на комунистическия режим в Полша – съдба, която сполита много негови колеги.

В творчеството си Вайда се противопоставя на полския комунистически лидер ген. Войчек Ярузелски. Това го кара да започне да снима филми в чужбина, заради непрестанното преследване от партията.

След падането на комунизма в Полша през 1989 г. Вайда се завръща в страната си.

Неговият последен филм „Катин” от 2008 г. е номиниран за Оскар. В него той разказва историята на баща си Якуб Вайда, който е един от 22 500 полски войници убити от съветските военни през 1940 г. в гората Катин.