Пациентът, който беше в състояние на мозъчна смърт след участие в изпитания на ново лекарство в западна Франция, почина днес, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Той беше сред шестимата пациенти, приети в болница във френския град Рен след участие в изпитанията на лекарството. Състоянието на останалите петима пациенти остава стабилно, посочва болницата в Рен в изявление.

Тези шестима пациенти бяха част от общо 90 доброволци, участвали в изпитание на ново лекарство, което би трябвало да облекчава болките и състояние на безпокойство и което се приема устно. Изследването беше проведено от френския изледователски център Биотриал за сметка на португалската фармацевтична компания Биал.

Шестимата приети в болницата в Рен пациенти бяха на възраст между 28 и 49 години. От оставащите петима в болницата, четирима страдат от неврологични проблеми, а петият е просто хоспитализиран като превантивна мярка и при него не се наблюдават симптоми, като при останалите.

Тези шестима пациенти бяха единствените, които по време на изпитанията на лекарството са приели по-високи дози от медикамента. Останалите 84 доброволци са здрави, посочи генералният директор на Биотриал Франсоа Посел.

Три разследвания се водят по случая, който е невиждан за Франция.