Легендарният пилот Дик Рутан, извършил първия околосветски полет без кацане, е починал на 85-годишна възраст след тежка белодробна инфекция, предава The Independent.

Бърт Рутан настръхва, виждайки как самолетът, който е проектирал, е толкова препълнен с гориво, че крилете му се докосват до пистата, докато излита.

Веднага хваща радиостанцията, за да предупреди пилота – по-големия си брат Дик Рутан. Дик така и не чува предупреждението.

За сметка на това влиза в историята - през 1986 година заедно с втория пилот Джина Йегър извършва първия в историята на авиацията околосветски полет без кацане и без презареждане. Полетът продължава 9 дни и три минути.

Дик Рутан и Джина Йегър
Снимка: Getty Images

Самолетът му „Вояджър" излита от базата на военновъздушните сили Едуардс в Калифорния малко след 8 часа сутринта на 14 декември 1986 г. Девет дни по-късно Дик и Джина Йегър кацат обратно, а тримата, заедно с Бърт Рутан, са наградени за постижението си от президента Роналд Рейгън.

Бърт Рутан, Дик Рутан и Джина Йегър
Снимка: Getty Images

Дик Рутан е роден в Лома Линда, Калифорния. Той се присъединява към военновъздушните сили на САЩ като тийнейджър и участва в повече от 300 бойни мисии по време на войната във Виетнам. Част е от елитни пилоти, поразяващи противовъздушни позиции.

Дик оцелява, след като се налага да катапултира два пъти от самолети. Веднъж, когато неговият F-100 Super Sabre е поразен от вражески огън над Виетнам, и втори път, когато е базиран в Англия и същият тип самолет има механична повреда.