Италианският композитор Енио Мориконе, известен с филмова музика, почина в Рим на 91 години, съобщиха световните информационни агенции. Той е бил хоспитализиран след падане, предизвикало счупване на бедрената кост.

Италианският маестро създава повече от 500 композиции за киното. Сред най-запомнящите са от филма "Добрият, лошият и злият" и "Имало едно време на Запад" и "Ново кино Парадизо".

Снимка: EPA

През 2016 г. той печели "Оскар" за оригинална музика за филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино. Преди това е номиниран пет пъти. През 2007 г. Мориконе получи почетна награда "Оскар" за цялостната си кариера. Лауреат е също на награди "Златен глобус", "Грами", БАФТА.

Енио Мориконе създава също музика за телевизионни програми, оркестри, пише популярни песни. Слава обаче му носи работата с приятеля му Серджо Леоне, който го ангажира за своите спагети уестърни, сред които е "Доларовата трилогия" - "Една шепа долари", "За няколко долара повече", "Добрият, лошият и злият".

Мориконе използва неконвенционални инструменти, като еврейска арфа, подсилена хармоника, тромпети мариачи, окарина. Музиката му е съпътствана с реални звуци като подсвиркване, плющене на камшици, изстрели, рев на диви животни, например койоти. След това композиторът дълго се мъчи да се освободи от асоциацията със спагети уестърните.

Снимка: EPA

Много запомняща се е музиката на Мориконе за филма "Мисията" на режисьора Робърт Джофе, за която е номиниран за "Оскар". Към историята за йезуитски мисии в Южна Америка през XVIII век Мориконе композира в стил на европейските литургии, но ги подсилва с местните барабани. Така предава преплитането на Новия и Стария свят.

Пише музиката също към "Имало едно време в Америка" на Серджо Леоне, "Недосегаемите" на Брайън де Палма, "Бъгси" на Гари Левинсън.

Той е един от малкото италианци, станали холивудска легенда, без да живеят там. През 1956 г. Мориконе се жени за Мария Травия. Имат четири деца - трима сина и дъщеря.

Видяхме композитора в ролята на диригент през декември 2013 г. в зала „Арена Армеец“.  Близо 200 български музиканти взеха участие в концерта. Радостина Узунова, която е част от оркестъра и Хора на Класик ФМ радио, остава със спомени за цял живот.

„Той беше много ревнив към своите партитури – пазеше ги като зеницата на очите си, пристигнаха нотите в куфари с шифър – раздадохме ги, след това ги прибрахме – той не искаше нито 1 страница да бъде копирана“, разказа хористът Радостина Узунова.

„Музикантите от оркестъра, след първоначалното си смущение и може би притеснение от мен, влязоха в режим, и наистина се справят отлично“, каза той тогава.

Енио Мориконе е лауреат на наградите "Златен глобус", "Грами" и БАФТА.  През 2007 г. получава почетна награда "Оскар" за цялостната си кариера. Девет години по-късно печели "Оскар" за музиката на филма "Омразната осморка" на Куентин Тарантино.